Header afbeelding
Praktijk M.Buijs-Wilts
Kantemarsweg 20 3871AP
Hoevelaken

Medische informatie

Blaasontsteking/Urineweginfectie

Heeft u pijn bij het plassen, plast u vaak kleine beetjes, of hebt u aandrang zonder dat u hoeft te plassen, dan kan het zijn dat u een blaasontsteking heeft. Daarbij kunt u pijn in de rug of onderbuik hebben.

Heeft u dit nooit eerder gehad, dan kunt u een potje urine naar de praktijk brengen om dit te laten onderzoeken
Daarbij kunt u gelijk het anamneseformulier ingevuld inleveren. Hebt u dat nog niet gedaan dan wordt u op de praktijk gevraagd om dit in te vullen. (klik hier om het anamneseformulier te downloaden)
Deze gegevens zijn van belang om vast te kunnen stellen of u een blaasontsteking heeft en de daarbij voor u geschikte behandeling te kiezen.

Voor vrouwen:
Heeft u al eerder een blaasontsteking gehad en herkent u dezelfde klachten, overleg dan met de assistente of er urineonderzoek nodig is.
Ze zal dan tevens de vragen uit het anamneseformulier met u doornemen.
Bij koorts is altijd urineonderzoek noodzakelijk.

Heeft u ook vaginale klachten (veranderde afscheiding, jeuk of irritatie) dan is het meer voor de hand liggend dat daar de oorzaak van uw klachten ligt en zal de behandeling er anders uit zien.
Overlegt u dan met de assistente of een afspraak op het spreekuur verstandig is.
Zeker wanneer er een mogelijkheid is dat het een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) betreft.

Een blaasontsteking kan vanzelf genezen. Een antibioticakuur is niet in alle situaties noodzakelijk. In overleg met u zal worden besloten of u (al) een antibioticakuur voorgeschreven krijgt of dat afgewacht wordt of er spontane genezing optreedt.

Mannen en kinderen jonger dan 12 jaar moeten altijd urine inleveren wanneer ze vermoeden dat ze een blaasontsteking hebben.

Adviezen bij een blaasontsteking:

  • Veel drinken
  • Regelmatig naar het toilet gaan om te plassen
  • Bij aandrang het plassen niet uitstellen
  • De blaas goed leeg proberen te plassen, de zithouding moet goed rechtop zijn.
  • Evt. kunt u paracetamol tegen de pijn nemen.
    Helpt dit niet genoeg dan is ibuprofen een mogelijkheid. Het is verstandig dat met de assistente te bespreken. Hebt u bijv. nierfunctiestoornissen of een hoge bloeddruk dan is het gebruik van ibuprofen niet altijd mogelijk.

Bij een vaker optredende blaasontsteking:

Wanneer u het idee hebt dat dit samenhangt met seksueel contact dan is het mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts of verpleegkundig specialist om te bespreken hoe dit voorkomen kan worden.
Plas in ieder geval kort na het vrijen goed uit.

Cranberries (capsules of sap) maken het risico op een blaasontsteking kleiner.
Ga regelmatig naar het toilet en plas goed uit.

Een verzakking kan de oorzaak zijn van regelmatige blaasontstekingen. Denkt u hier last van te hebben, maak dan een afspraak bij de huisarts of verpleegkundig specialist.

Urinekweek
Voor instructies wanneer u urine in moet leveren voor een urinekweek, zie hier.
Voor uitgebreidere informatie, zie  www.thuisarts.nl